![Olej kokosowy - zimnotłoczony, nierafinowany Natur Planet Olej kokosowy - zimnotłoczony, nierafinowany Natur Planet](https://zielarskilublin.pl/127-large_default/olej-kokosowy-zimnotloczony-nierafinowany-natur-planet.jpg)
![Olej kokosowy - zimnotłoczony, nierafinowany Natur Planet Olej kokosowy - zimnotłoczony, nierafinowany Natur Planet](https://zielarskilublin.pl/127-large_default/olej-kokosowy-zimnotloczony-nierafinowany-natur-planet.jpg)
Olej Kokosowy tłoczony na zimno w Polsce z surowców z Indonezyjskich selekcjonowanych upraw. Ma delikatny, słodki smak i kokosowy zapach. Doskonale nadaje się do spożywania na zimno. Klarowny, nie przypala się.
Olej kokosowy virgin (nierafinowany)
Cenne właściwości oleju kokosowego znane są od wieków mieszkańcom południowo-wschodniej Azji. W starożytnych Indiach palmę kokosową nazywano drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia. Tamtejsza ludność czerpie z oleju kokosowego całymi garściami. Piękna cera Azjatek zachwyca cały świat, a badania potwierdzają, że wśród mieszkańców wysp Pacyfiku odsetek osób, umierających na zawał lub udar, w porównaniu z innymi częściami globu jest znikomy.
Olej kokosowy virgin (nierafinowany) otrzymuje się w procesie tłoczenia na zimno twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. W temperaturze do 40oC pozyskuje się bogactwo witamin i minerałów - witaminy: B, C, E, kwas foliowy, potas, żelazo, fosfor, wapń i magnez.
Głównymi składnikami oleju kokosowego są kwasy tłuszczowe nasycone, szczególnie kwas laurynowy. Dzięki średniołańcuchowej budowie kwasów (MCFA - medium chain fatty acids), posiada inne właściwości niż niezdrowe tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (np. smalec), zbudowane z długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy o średnim łańcuchu są mniejsze i łatwo przyswajalne - do rozkładu nie potrzebują enzymów trzustkowych. Proces przyswajania rozpoczynają enzymy śliny, co ma bardzo duże znaczenie w przypadku żywienia osób z chorobami trzustki. Są błyskawiczne utleniane w wątrobie i wykorzystywane jako źródło energii do innych procesów w organizmie, co zapobiega ich odkładaniu się w tkance tłuszczowej. Stymulują zatem metabolizm, nie powodują otyłości, a nawet mogą wspomóc utratę wagi.
Olej kokosowy virgin ma biały kolor i bez utraty swoich właściwości może zmieniać konsystencję w zależności od temperatury pomieszczenia. Posiada intensywny kokosowy aromat.
Olej kokosowy nierafinowany - właściwości
Badania naukowe wskazują na szereg korzystnych właściwości oleju kokosowego. Do najważniejszych zalicza się działanie:
Ponadto spożywanie oleju kokosowego:
Olej kokosowy tłoczony jest zgodnie z bieżącymi zamówieniami, dzięki temu masz pewność, że produkt jest świeży i zachowuje swoje właściwości
Informacja o alergenach: W zakładzie produkcyjnym pakowane są również - sezam, migdały, orzechy arachidowe, różne orzechy
Przechowywanie: Olej kokosowy należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu w lodówce.
Termin przydatności: 12 miesięcy od daty produkcji
Rodzaj opakowania: szklany słoik z aluminiową nakrętką
Pojemność: 200 ml, 500 ml, 900 ml
Kraj pochodzenia surowca: Indonezja lub Sri Lanka
Kraj tłoczenia: Polska
Producent: INFO-FARM Marcelina Pacula-Staś ul. J. Baildona 24/3, 40-115 Katowice
Olej kokosowy - zastosowanie
Olej kokosowy posiada temperaturę dymienia bliską 180oC, może być więc wykorzystywany do smażenia i pieczenia. Należy jednak unikać długotrwałej obróbki cieplnej oleju, a także tzw. smażenia głębokiego. Jest doskonałym zamiennikiem margaryny lub masła jako dodatek do ciast i pieczywa. Z powodzeniem wykorzystamy go również do przygotowywania sałatek. Ze względu na swój mocno kokosowy aromat nadaje potrawom orientalny smak.
Olej kokosowy w kosmetyce
Odżywcze i pielęgnacyjne składniki oleju kokosowego znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w codziennej pielęgnacji skóry, włosów, a nawet zębów. Właściwości oleju poprawiają nawilżanie skóry, regulują czynność gruczołów łojowych i działają przeciwutleniająco.
Przyspieszają budowę i regenerację komórek, wygładzają zmarszczki. Dzięki temu olej kokosowy sprawdza się doskonale jako naturalny krem i maseczka do twarzy oraz odżywka do pielęgnacji dłoni i paznokci. Osoby ze skórą suchą i bardzo suchą, chętnie stosują olej kokosowy jako balsam do ciała po kąpieli. Produkt sprawdza się jako środek łagodzący i nawilżający po goleniu i depilacji. Coraz popularniejszy staje się również peeling z oleju kokosowego. Wystarczy zmieszać go z cukrem i delikatnie masować ciało, by cieszyć się zregenerowanym naskórkiem i odpowiednio odżywioną skórą.
Zwolennicy naturalnych kosmetyków cenią olej kokosowy również za właściwości wzmacniające zęby. To produkt o działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym, dzięki temu zapobiega próchnicy, niweluje nieświeży oddech. Olej kokosowy łagodzi również podrażnienia i krwawienia dziąseł. Stanowi bazę do domowych past do zębów (z dodatkiem sody czy aktywnego węgla) oraz płynów do płukania jamy ustnej (po rozcieńczeniu z wodą).
Składniki: nierafinowany olej kokosowy, tłoczony na zimno 100%
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Olej Kokosowy tłoczony na zimno w Polsce z surowców z Indonezyjskich selekcjonowanych upraw. Ma delikatny, słodki smak i kokosowy zapach. Doskonale nadaje się do spożywania na zimno. Klarowny, nie przypala się.