![Pierzga pszczela surowiec Bartnik Pierzga pszczela surowiec Bartnik](https://zielarskilublin.pl/83-large_default/pierzga-pszczela-surowiec-bartnik.jpg)
![Pierzga pszczela surowiec Bartnik Pierzga pszczela surowiec Bartnik](https://zielarskilublin.pl/83-large_default/pierzga-pszczela-surowiec-bartnik.jpg)
Pierzga pszczela
Bartnik sądecki 100 g
Pierzga jest produktem pszczelim o bardzo dużych wartościach odżywczych, znacznie lepszym od pyłku, ma bowiem bogatszy skład i jest lepiej przyswajana, ponieważ dzięki fermentacji mlekowej podnosi się strawność substancji pokarmowych.
Jest bogata w witaminy: A, wszystkie z grupy B, C, PP, E, D, K i H.
Znajduje się w niej mnóstwo mikro- i makroelementów, a także enzymów wspomagających trawienie.
Pierzga jest szczególnie polecana w leczeniu stanów chorobowych jelit, anemii, chorobie nadciśnieniowej, braku łaknienia, w stanach wyczerpania, w chorobie układu nerwowego. Ma właściwości odżywcze, odtruwające i antybakteryjne.
Bardzo dobre efekty daje stosowanie pierzgi przy schorzeniach wieku starczego, łuszczycy oraz zaburzeniach wzroku. Podobnie jak podczas kuracji pyłkowej jest niezwykle skuteczna w walce z przerostem gruczołu krokowego.
Rekomendowana jest również dla osób po chemioterapii oraz terapiach antybiotykowych. Systematyczne zażywanie zapobiega lub łagodzi skutki choroby. W mieszaninie z miodem wykazuje istotnie większą skuteczność ze względu na enzymatyczną aktywność miodu pszczelego.
Pierzga to naturalny pokarm pszczół. Powstaje w wyniku fermentacji pyłku kwiatowego przyniesionego do ula w postaci obnóży, złożonego i „ubitego” przez pszczoły w komórkach plastrów. Następuje tu wzbogacanie go miodem oraz enzymami pochodzącymi z wydzieliny gruczołów gardzielowych i wargi dolnej pszczół. W tych naturalnych warunkach ulowych, gdzie wszystkie te czynności pszczół są uszeregowane w odpowiedniej kolejności, pyłek kwiatowy poddany jest procesowi fermentacji mlekowej. Powstaje pierzga, zwana chlebem pszczelim, która ma wyższą wartość odżywczą niż pyłek, lepszą przyswajalność i bogatszy skład chemiczny.
Pierzga surowiec zawiera witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, PP, E, D, K, H, składniki mineralne: P, S, Cl, K, Ca, Na, Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si oraz enzymy: inwertazę, katalazę, pepsynę, trypsynę, lipazę, laktazę. Ponadto pierzga zawiera 3% kwasu mlekowego.
Dawkowanie pierzgi naturalnej w postaci koreczków:
1-2 łyżeczki do herbaty 30 minut przed posiłkiem. Okres leczenia wynosi zwykle od 2 do 4 tygodni. Kurację powinno się powtarzać kilka razy w roku.
Podobnie jak pyłek kwiatowy, pierzgę najlepiej zawieszać w ciepłym płynie (woda, herbata, mleko, soki owocowe i warzywne) z dodatkiem ulubionego miodu . Zaleca się przygotować roztwór wcześniej, pozostawiając pierzgę do ‘rozmoknięcia’ na kilka godzin, po czym zamieszać i wypić powstałą zawiesinę. Pierzgę koreczki można też spożywać bezpośrednio do ust.
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Pierzga pszczela
Bartnik sądecki 100 g
Pierzga jest produktem pszczelim o bardzo dużych wartościach odżywczych, znacznie lepszym od pyłku, ma bowiem bogatszy skład i jest lepiej przyswajana, ponieważ dzięki fermentacji mlekowej podnosi się strawność substancji pokarmowych.
Jest bogata w witaminy: A, wszystkie z grupy B, C, PP, E, D, K i H.
Znajduje się w niej mnóstwo mikro- i makroelementów, a także enzymów wspomagających trawienie.